Xarxes Socials

LES XARXES SOCIALS

Foto: Viquipèdia

Foto: Viquipèdia

Definició

Les xarxes socials sempre han existit, tal com la defineix la Viquipèdia : “Una xarxa social és una estructura social composta per individus o organitzacions (anomenats nodes) que estan lligats o connectats amb un tipus d’interdependència, com ara amistat, parentesc, interessos comuns, intercanvis financers, relacions sexuals, creences, coneixements o prestigi”

Per tant les xarxes socials s’estableixen des de la prehistòria amb la creació dels primers grups de nòmades, i van evolucionant al llarg del temps.

Avui en dia quan parlem de xarxes socials, tothom pensa automàticament en Internet, en el Facebook, en Twitter, en Linkedin, en Instagram.

Els tipus de xarxes socials

Dos grans grups:

            1.- Analògiques o off-line: formades per grups de persones relacionades entre si, i desenvolupades sense sistemes informàtics.

            2.- Digitals o on-line: desenvolupades amb mitjans informàtics o electrònics. I aquí tindríem dos tipus:

Xarxes socials horitzontals:  Dirigides a tot tipus d’usuaris i sense cap temàtica concreta. Són les més populars: Facebook, Twitter, Tuenti…

Xarxes socials verticals: Especialitzades en una temàtica concreta, com Linkedin, Instagram, Vimeo…xarxes

Per tant tothom participa en alguna xarxa social, qui diu que no està en cap xarxa social –amb orgull- es refereix a Internet i les xarxes socials de tipus digital, però per descomptat que participa segurament en moltes xarxes socials off-line, grups d’amics, esports, clubs, entitats…

El món actual és social, i més que mai, i amb les xarxes socials digitals permet unes possibilitats d’interconnexió com mai s’havien viscut, poden seguir gent de tot el món a l’instant.

Les principals xarxes socials

FACEBOOK

facebook

El 4 de febrer del 2004 Mark Zuckerberg llança Facebook a la Universitat de Harvard, com un sistema de comunicació per estudiants d’aquesta institució. Del 2004 al 2007 Facebook es consolida als Estats Units, Canada i la Gran Bretanya, entrant a les principals universitats, i posteriorment obrint-se a qualsevol persona amb correu electrònic.

A partir del 2008 Facebook es tradueix de l’anglès a molts altres idiomes, mitjançant la col·laboració gratuïta de voluntaris de diferents països i comença a créixer exponencialment (veure gràfic adjunt). Facebook_popularity

Avui es diu que Facebook ha superat els 1000 milions d’usuaris a tot el món, i es present a la majoria de països.

Els serveis bàsics que Facebook ofereix són:

  • Llista d’amics: On l’usuari pot agregar qualsevol persona sempre que aquesta ho accepti.
  • Xat: Servei de missatgeria instantània.
  • Grups i pàgines: permet agregar-se o crear grups per temàtiques concretes. També es creen pàgines d’empreses, marques, organitzacions…
  • Mur: L’espai on s’escriu, es reben publicacions i es publica fotos, vídeo..
  • Fotos: permet penjar fotos i crear àlbums.
  • Botó M’agrada: permet valorar i dir que el contingut agrada.
  • App center: on s’ofereixen infinites aplicacions per la xarxa.
  • Jocs: Permet agregar i jugar a un munt de jocs diferents, alguns molt populars.
  • Vídeo: Permet agregar qualsevol vídeo i contingut multimèdia.

Facebook ha tingut una expansió meteòrica, i té legió de seguidors, usuaris i fans, sobre tot entre els joves, nadius digitals, que troben aquesta xarxa com el seu habitat natural. Per contra, hi ha gent que no vol tenir Facebook, no l’hi interessa, ho considera que la seva vida perd intimitat, que la seva privacitat està en perill, i per tant no volen utilitzar aquesta xarxa. Com sempre, en la bona utilització de l’eina està el secret, per mantenir el nivell de privacitat, que cada persona considera oportú.

TWITTER

twitter

Aquesta xarxa de microblogging (petits missatges tipus sms) és creada per Jack Dorsey el març del 2006, i obté un èxit fulgurant. En l’actualitat ha superat els 500 milions d’usuaris, i es converteix en la segona xarxa més important, darrera Facebook.

Aquesta xarxa permet publicar missatges amb un màxim de 140 caràcters, acompanyats d’enllaços, fotos o vídeos. El funcionament de la mateixa és molt simple i està orientada a la utilització mitjançant dispositius mòbils.

Els serveis bàsics que ofereix Twitter són:

  • Llista de seguits: Comptes que seguim, usuaris que agreguem, aquí no cal autorització per part del compte seguit (excepte si així ho ha establert l’usuari, molt rar).
  • Llista de seguidors: Comptes que ens segueixen.
  • Llista de tuits: Missatges que hem publicat.
  • TL: Twitter line o mur, on apareixen tots els missatges dels comptes que seguim, així com el que nosaltres publiquem ordenats cronològicament.
  • Tendències: Els temes més piulats a la xarxa en aquest moment.
  • Missatges: DM missatges privats a persones que seguim (obligatòriament ens han de seguir, si volem poder escriure a aquestes).
  • Llistes: Es poden agrupar els comptes en llistes que creem per facilitar el seu seguiment.
  • Hashtags: Podem crear i seguir #hasstags poden veure tot el que es publica en aquests.
  • Descobrir: ens permet buscar per paraula, hashtag o tema qualsevol missatge del mateix.

Twitter és la xarxa preferida pels periodistes, famosos, polítics, … Permet una connexió i visibilitat instantània a tot el món. Els tuitstars poden comptar amb milions de seguidors, i els seus tuits poden tenir repercussió mundial.

Evidentment, a Empordà Social Media tractarem de les xarxes socials digitals, tant horitzontals com verticals, i intentarem explicar d’una manera entenedora el funcionament d’aquestes.

Les xarxes socials són el futur, i han vingut per quedar-se, sense cap mena de dubte que evolucionaran, canviaran i es modificaran, però ja s’han convertit en una part imprescindible de les relacions socials actuals.

Deixa un comentari